De fleste kender deres stjernetegn; det tegn, solen stod i ved fødslen. Og langt de fleste kender også som minimum nogle af de mest gængse (og nogle gange noget fordømmende) beskrivelser af de forskellige tegn. "Nåh, du er skorpion? Uha, så må du være den jaloux type" eller "Tyr? ja, de er jo stædige." Vandbæreren (også kaldet vandmanden) bryder sig ikke om at blive sat i bås - men er de ikke også en smule mærkelige, eller vil de bare gerne gøre tingene på deres egen måde? Der kan være sandhed i de fastlåste "persontyper", men virkeligheden er noget mere kompliceret. Et stjernetegn har mange nuancer og udtryk. Og ikke nok med  det, du er ikke kun dit stjernetegn! Et horoskop rummer faktisk alle 12 tegn, dog viser planeter og aspekter hvordan og i hvilke grad, de udspiller sig. 

Et horoskop rummer mange elementer og kan hurtigt blive for komplekst. Men kender du dit soltegn (stjernetegn), din ascendant og dit månetegn, er du allerede nået et stykke vej.


Men kender du overhovedet din ascendant? Ascendanten afhænger af det præcise tidspunkt og sted for fødslen og er betegnelsen for det "opstigende tegn", dvs. det punkt i vores solsystem, der står stik øst i det præcise fødselsøjeblik. Den østlige horisont ændrer sig naturligvis, alt efter hvor på jorden, du befinder dig. Det er forklaringen på hvorfor det er vigtigt at kende fødselstidspunktet. Men som bekendt drejer jorden også en hel gang rundt om sig selv på ét døgn - mens stjernetegnene (ekliptika) bliver, hvor de er! Det betyder, at ascendanten bevæger sig gennem alle tegn på et døgn.

Ascendanten er din person udadtil og er andres førstehåndsindtryk af dig. Det er vores "udtryk" og stil, den måde vi fører os frem, vores mimik og gestikulation. Ascendanten kommer til udtryk i mødet med omverdenen. Hvis dit soltegn og din ascendant er meget forskellige, er det derfor ikke ualmindeligt, at personer, der ikke kender dig så godt, først og fremmest ser din ascendant. Ascendanten er dog mere end din "facade". Den siger meget om hvordan du navigerer gennem livet og hvilket "filter" du ser verden igennem. Den planet, der hersker over dit ascendant-tegn siger endvidere noget om hvilken type af aktiviteter, du udvikler dig igennem.

Ascendanten er, ligesom solen, helt central i forhold til at kunne læse et horoskop. Hvis du kender dit eksakte fødselstidspunkt og -sted, kan du nemt beregne den på nettet - du kan fx google "beregn ascendant", eller bruge www.astro.com, hvor du både kan se og gemme dit horoskop og få flere basis informationer helt gratis.


Billede af Greg Rakozy

Astronomi vs. astrologi

- et spørgsmål om perspektiv

Traditionelt blev astronomi og astrologi betragtet som to sider af samme mønt. Astronomer var astrologer og astrologer astronomer. I oplysningstiden blev astronomi og astrologi dog i stigende grad betragtet som to separate discipliner, og fra 1700-tallet var de fuldstændig adskilt.

 

Selvom astronomi og astrologi har fælles rødder, er der en væsentlig forskel på astronomi og astrologi i dag. Astronomi er studiet af universet og dets indhold uden for jordens atmosfære. Astronomer undersøger himmellegemers bevægelser og egenskaber. Astrologien bygger så at sige oven på astronomien, men adskiller sig samtidig herfra. Astrologien beskæftiger sig med hvordan himmellegemernes bevægelser og egenskaber påvirker mennesker og begivenheder på jorden. Astronomien er kvantitativ og astrologien er kvalitativ, da den bygger på en individuelt fortolkning af den indflydelse, himmellegemerne har.

 

Astronomer og astrologer kigger principielt på de samme objekter, men med vidt forskellige formål og ud fra forskellige perspektiver. Til forskel fra astronomien, er (den vestlige) astrologis udgangspunkt geocentrisk, hvilket betyder, at solens og planeternes placering i tegn ses fra jorden. Faktisk lige præcis fra hvor du befinder dig på jorden. Det er med andre ord ikke ligegyldigt i astrologisk sammenhæng om du er født i København eller Melbourne.

Astrologi består grundlæggende af 4 byggesten:

Planeter (og asteroider m.m.)

Tegn

Huse og

Aspekter

Det er her, astronomer og astrologer bliver rygende uenige. For når astrologen opstiller et horoskop for en person eller en begivenhed, er horoskopet ikke et udtryk for den faktiske placering af planeten på stjernehimlen, set fra solen. Astrologens perspektiv er med personen som udgangspunkt. 

saturn.jpg

Når Saturn - læremesteren - er retrograd

Saturn har ry for at være en hård læremester, og har du været igennem din første, eller måske din anden, saturnrunde (ved hhv. ca. 29 og 58 år), er det sikkert også noget, du kan nikke genkendende til. Men Saturns ærinde er, at vise dig, hvor du skal tage ansvar - og er fair så længe du tager det.

 

Når Saturn er retrograd, er det tid til virkelig at tage lektien til sig. Det handler ikke om status eller om at knokle lidt hårdere, bide i det sure æble og tage sig sammen. I hvert fald ikke nødvendigvis. Det handler om, at du skal tage ansvar for dit liv. For den situation, du står i. Karmiske begivenheder og møder med andre mennesker er meget typiske under Saturn retrograd. De kan give dig et nødvendigt skub; en indsigt, der bringer dig ud af hamsterhjulet, noget uproduktivt eller uansvarligt - og bringer dig videre mod noget mere meningsfuldt. Det kan være en smertefuld proces, men er det ikke nødvendigvis. Det afhænger af dit ståsted. Måske du allerede havde set det komme, måske er det, der sker udelukkende en befrielse. 

På det mere samfundsmæssige plan, er konflikten/ strejken hos SAS et klassisk eksempel på retrograd Saturn, her under den aktuelle Saturn retrograd. Saturn kaldes også Chronos, som betyder tid. Saturn kan skabe massive forsinkelser i trafikken - og handler samtidig om ansvar og hvad der er fair.

Effekten af retrograde Saturn er størst når den er stationær, dvs. lige op til og lige efter den går retrograd. 

Selve den retrograde periode varer ca. 4 1/2 måned og sker ca. en gang om året. Det er altså ikke en sjælden indflydelse, men ikke desto mindre meget lærerig. Det kan handle om stort som småt. Men lytter du til din læremester, vil du være taknemmelig i sidste ende, når Saturn igen går direkte.