top of page

De fleste kender deres stjernetegn; det tegn, solen stod i ved fødslen. Og langt de fleste kender også som minimum nogle af de mest gængse (og nogle gange noget fordømmende) beskrivelser af de forskellige tegn. "Nåh, du er skorpion? Uha, så må du være den jaloux type" eller "Tyr? ja, de er jo stædige." Vandbæreren (også kaldet vandmanden) bryder sig ikke om at blive sat i bås - men er de ikke også en smule mærkelige, eller vil de bare gerne gøre tingene på deres egen måde? Der kan være sandhed i de fastlåste "persontyper", men virkeligheden er noget mere kompliceret. Et stjernetegn har mange nuancer og udtryk. Og ikke nok med  det, du er ikke kun dit stjernetegn! Et horoskop rummer faktisk alle 12 tegn, dog viser planeter og aspekter hvordan og i hvilke grad, de udspiller sig. 

Et horoskop rummer mange elementer og kan hurtigt blive for komplekst. Men kender du dit soltegn (stjernetegn), din ascendant og dit månetegn, er du allerede nået et stykke vej.


Men kender du overhovedet din ascendant? Ascendanten afhænger af det præcise tidspunkt og sted for fødslen og er betegnelsen for det "opstigende tegn", dvs. det punkt i vores solsystem, der står stik øst i det præcise fødselsøjeblik. Den østlige horisont ændrer sig naturligvis, alt efter hvor på jorden, du befinder dig. Det er forklaringen på hvorfor det er vigtigt at kende fødselstidspunktet. Men som bekendt drejer jorden også en hel gang rundt om sig selv på ét døgn - mens stjernetegnene (ekliptika) bliver, hvor de er! Det betyder, at ascendanten bevæger sig gennem alle tegn på et døgn.

Ascendanten er din person udadtil og er andres førstehåndsindtryk af dig. Det er vores "udtryk" og stil, den måde vi fører os frem, vores mimik og gestikulation. Ascendanten kommer til udtryk i mødet med omverdenen. Hvis dit soltegn og din ascendant er meget forskellige, er det derfor ikke ualmindeligt, at personer, der ikke kender dig så godt, først og fremmest ser din ascendant. Ascendanten er dog mere end din "facade". Den siger meget om hvordan du navigerer gennem livet og hvilket "filter" du ser verden igennem. Den planet, der hersker over dit ascendant-tegn siger endvidere noget om hvilken type af aktiviteter, du udvikler dig igennem.

Ascendanten er, ligesom solen, helt central i forhold til at kunne læse et horoskop. Hvis du kender dit eksakte fødselstidspunkt og -sted, kan du nemt beregne den på nettet - du kan fx google "beregn ascendant", eller bruge www.astro.com, hvor du både kan se og gemme dit horoskop og få flere basis informationer helt gratis.


Ascendanten

Førstehåndsindtrykket, din stil og dit "filter"   

Du kender sikkert allerede dit stjernetegn; det tegn, solen stod i da du blev født. Men kender du også din ascendant? Et horoskop består af mange delelementer og kan hurtigt blive komplekst at tolke. Et godt sted at starte er, at få en grundlæggende forståelse for dit stjernetegn og din ascendant. 

Ascendanten udgør 1. husspids (starten på 1. hus) og har betydning for placeringen af alle 12 huse, som dit horoskop består af.  Din fødselsdato alene fortæller ikke noget om din ascendant. Tegnet (og graden) på din ascendant afhænger af det præcise tidspunkt og sted, du blev født.

Hvad er en ascendant?

Ascendanten er betegnelsen for det "opstigende tegn" da du blev født, det tegn, der i fødselsøjeblikket var stik øst, set fra det sted, hvor du blev født. Den østlige horisont ændrer sig naturligvis alt efter hvor på jorden, du befinder dig. Det er forklaringen på, hvorfor det har en betydning, hvor du er født.  Men som bekendt drejer jorden også en hel gang rundt om sig selv på ét døgn - og stjernetegnene (ekliptika) bliver, hvor de er! I løbet af et døgn bevæger det opstigende tegn - ascendanten - sig derfor gennem alle 12 tegn! For at kunne bestemme ascendanten, er det derfor nødvendigt at vide, hvad tid du er født.

Den astrologiske betydning af din ascendant

Ascendanten kommer til udtryk i dit møde med omverdenen. Ascendanten er din "maske" udadtil - andres førstehåndsindtryk af dig. Man kan sige, at ascendanten viser din 'stil'; den måde du fremstår for andre, din mimik og gestikulation.  Personer, der ikke kender dig så godt, ser først og fremmest din ascendant, dernæst resten af dit horoskop.

Ascendanten er dog mere end blot en facade. Den siger meget om, hvordan du navigerer gennem livet og hvilket "filter" du ser verden igennem.

Du udtrykker dit stjernetegn og resten af dit horoskop igennem din ascendant

 

Den planet, der er forbundet med tegnet på din ascendant er også vigtig. Den fortæller blandt andet noget om, hvilken type af aktiviteter, du udvikler dig igennem. Og har du en eller flere planeter tæt på din ascendant, nuancerer de også det samlede billede.

Hvordan finder jeg min ascendant?

Hvis du kender dit eksakte fødselstidspunkt og -sted, kan du selv finde ud af hvad din ascendant er. Hvis du blot ønsker at kende tegnet på din ascendant, kan du finde en beregner på nettet - prøv fx at google "beregn ascendant". På www.astro.com kan du både kan se og gemme dit horoskop.  Klik her for at se en instruktionsvideo, der viser hvordan du kan slå dit horoskop op.

Kender du ikke dit fødselstidspunkt?

Har du ikke oplysning om dit fødselstidspunkt fra fx din dåbsattest eller 'barnets bog', og kan du ikke få hjælp fra dine forældre, kan du måske alligevel få hjælp. Fra 1. januar 2021 er det blevet gratis at bestille sit eget eller sit barns fødselstidspunkt fra Rigsarkivet. Dette er dog ikke en mulighed hvis du er født i udlandet. 

Vil du vide mere?

Jeg har i samarbejde med Aller Media lavet en kort video om ascendanten, som er illustreret og fortalt på en letforståelig måde. Du kan se videoen her.

Der er også mange, der spørger mig, om Solen eller ascendanten er vigtigst når man kigger på aktuelle transitter, fx ved nymåne og fuldmåne. Så hvis du fx er Vægt med Jomfruascendant, hvad betyder det så for dig, at der er nymåne i Fiskenes tegn? Det har jeg lavet en video om, og du kan se den her.

ascendant.png
bottom of page