top of page

Feminisme i nye klæder?


Sofie Linde har trukket overskrifter siden hun til Zulu Galla Awards den 26. august 2020 afslørede, at hun til en DR-julefrokost blev udsat for grov sexchikane. Vi kan hurtigt blive enige om, at der ikke er noget nyt og overraskende i budskabet - men leveringen af budskabet er i sig selv nok det, der har vakt mest opsigt. Hun fortalte sin personlige historie midt i et, iøvrigt mandsdomineret, comedy show i Operaen, hvor hun var vært - og har siden været udsat for såvel massiv kritik som massiv opbakning.


Kommunikationsrådgiver Anna Thygesen kalder i en artikel i BT Sofie Linde en født kommunikatør. Hun bedriver nemlig det, der kaldes aktivistkommunikation. "Kommunikation, hvor budskaberne skal ramme og samle en helt specifik målgruppe, få tvivlerne til at tænke sig om og provokere den målgruppe, der er helt uenig." Aktivistkommunikation er ifølge kommunikationsrådgiveren kendetegnet ved, at man "kupper" sig til en overraskende og ikke-konventionel platform. Og det må man da sige, at Sofie Linde gjorde, ved at stille sig op og fortælle sin personlige historie og slå et slag for ligeløn, lige rettigheder og feminisme - som vært på et comedy-show.


'Lad være med at finde jer i det, sig fra, bed om mere i løn, sig nej til røvhullet og vis dem alle, at du sagtens kan klare dig alligevel. For det har jeg gjort, og så kan du også'.


Det skal siges, at jeg få dage før deltog i et interview, hvor Sofie Linde pudsigt nok indirekte var en del af det. Under interviewet kom jeg ind på, at man som TV-vært typisk vil have et horoskop med en del i elementet LUFT (Tvillingen, Vægten og Vandbæreren) eller en fremtrædende Merkur. Og det vil jeg gerne stå på mål for. Men sjovt nok kunne jeg også mærke min modstand ved at sætte eksempelvis "TV-værter" i bås, som en bestemt "type" af mennesker. Derfor syntes jeg, at timiningen (for mig, personligt) var helt eminent, da Sofie Linde, som i mine øjne var en TV-vært, som jeg primært har kendskab til fra X-factor, et par dage senere pludselig springer ud som feminist/ aktivist på et (mandedomineret) comedy-show!


Jeg har googlet mig til hendes fødselsdato, d. 22. september 1989, men kender ikke hendes fødselstidspunkt og dermed ikke hendes ascendant og husspidser. Jeg har hende dog "mistænkt" for at være Løve-ascendant (i så fald er hun født meget tidligt på morgenen, mellem 01.13 og 04.13) - men det baserer jeg primært på hendes udseende/ fremtræden og hendes evner til at indtage scenen og udtrykke sin sårbarhed over for et publikum. En klassisk løve-egenskab, som hun mestrer. Til trods for, at hun ikke har nogen planeter i Løven - og faktisk i det hele taget ingen planeter i elementet ILD (Vædderen, Løven, Skytten).


Jeg har kigget på hvad der var aktivt i Sofie Lindes horoskop under den famøse julefrokost (dvs. december 2007) og et par andre begivenheder, som jeg har kunnet læse om på nettet. Det kan da være at jeg på et tidspunkt vil skrive mere om det, hvis jeg får lov af hende selv og, optimalt, hvis jeg også havde det eksakte fødselstidspunkt. Men i forhold til, at hun på mange måder er brændt igennem med et budskab om ligestilling på en ny måde, vil jeg gerne knytte et par generelle kommentarer.


Sofie Linde har Merkur i ligestillingen og lighedens (- og paradoksernes) tegn Vægten. Det kan i sig selv give trangen til at tale om emner som retfærdighed og lighed - men man får også tankerne hen på en blid kommunikator, der serverer budskabet med ynde, ikke? Tjo, men med Mars i konjunktion med Merkur, får tonen hurtigt (og ja, den er hurtig) en anden lyd. Mars-Merkur er både hurtig på aftrækkeren og kan have en skarp tunge. Jeg tænker faktisk, at kombinationen af krigeren Mars (som blandt andet giver passionen, der ellers kunne mangle) og den diplomatiske Vægt, der kan se tingene fra flere sider, er en rigtig stærk kombination for en person med et budskab.


Mars-Merkur konjunktionen står sammen med Sofie Lindes Sol slutningen af perfektionens tegn Jomfruen. Og præcis de tre personlige planeter trækker nærmest resten af horoskopet ind, som fokusplaneterne i det udfordrende, men ressourcestærke T-kvadrat. Ja, altså lige bortset fra Venus-Pluto konjunktionen i Skorpionen, som sikkert er en del af historien til den julefrokost for 12 år siden... Men noget af det, der virkelig springer i øjnene ift. hendes overraskende kommunikations-stunt er, at hun har Månen og Uranus out of bounds - begge involveret i T-kvadratet med Merkur. Uranus OOB giver lige en ekstra dimension af excentricitet. Den kan give en rebelsk og revolutionær adfærd og betyder, at Sofie Linde nok gerne chokerer bevidst. Månen OOB giver også et element af excentricitet og handler om det følelsesmæssige. Med Månen OOB er man ofte en god menneskekender og har en god intuition, hvilket kan betyde, at man er god til at inspirere andre. Men der ligger også et dybfølt behov for frihed - og i Sofie Lindes tilfælde formår hun at sætte ord på den her lidt usædvanlige OOB energi. Som jeg skrev tidligere, budskabet har vi jo hørt masser af gange. Men hun leverer det på et måde, der chokerer folk til at have en mening om det, hun siger.


Jeg ved ikke om hun selv ville kalde sig en feminist. Formentlig ikke. Jeg tror, at hun ville sige, at hun kæmper for retfærdighed og lighed. Men det er bemærkelsesværdigt, at hun har Ceres i kvadrat til sin Sol, Juno i konjunktion Vesta i kvadrat og Pallas i opposition til Merkur - alle symboler på "the divine feminine". Det er lige præcis den type af aftryk man ser hos forkæmpere for feminisme - eller i vor tid måske nærmere lighed og retfærdighed på tværs af ALLE køn.


(Foto af Sofie Linde er fra newsbeezer.com)0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Glædelig jul

Комментарии


bottom of page