top of page

De fleste kender deres stjernetegn; det tegn, solen stod i ved fødslen. Og langt de fleste kender også som minimum nogle af de mest gængse (og nogle gange noget fordømmende) beskrivelser af de forskellige tegn. "Nåh, du er skorpion? Uha, så må du være den jaloux type" eller "Tyr? ja, de er jo stædige." Vandbæreren (også kaldet vandmanden) bryder sig ikke om at blive sat i bås - men er de ikke også en smule mærkelige, eller vil de bare gerne gøre tingene på deres egen måde? Der kan være sandhed i de fastlåste "persontyper", men virkeligheden er noget mere kompliceret. Et stjernetegn har mange nuancer og udtryk. Og ikke nok med  det, du er ikke kun dit stjernetegn! Et horoskop rummer faktisk alle 12 tegn, dog viser planeter og aspekter hvordan og i hvilke grad, de udspiller sig. 

Et horoskop rummer mange elementer og kan hurtigt blive for komplekst. Men kender du dit soltegn (stjernetegn), din ascendant og dit månetegn, er du allerede nået et stykke vej.


Men kender du overhovedet din ascendant? Ascendanten afhænger af det præcise tidspunkt og sted for fødslen og er betegnelsen for det "opstigende tegn", dvs. det punkt i vores solsystem, der står stik øst i det præcise fødselsøjeblik. Den østlige horisont ændrer sig naturligvis, alt efter hvor på jorden, du befinder dig. Det er forklaringen på hvorfor det er vigtigt at kende fødselstidspunktet. Men som bekendt drejer jorden også en hel gang rundt om sig selv på ét døgn - mens stjernetegnene (ekliptika) bliver, hvor de er! Det betyder, at ascendanten bevæger sig gennem alle tegn på et døgn.

Ascendanten er din person udadtil og er andres førstehåndsindtryk af dig. Det er vores "udtryk" og stil, den måde vi fører os frem, vores mimik og gestikulation. Ascendanten kommer til udtryk i mødet med omverdenen. Hvis dit soltegn og din ascendant er meget forskellige, er det derfor ikke ualmindeligt, at personer, der ikke kender dig så godt, først og fremmest ser din ascendant. Ascendanten er dog mere end din "facade". Den siger meget om hvordan du navigerer gennem livet og hvilket "filter" du ser verden igennem. Den planet, der hersker over dit ascendant-tegn siger endvidere noget om hvilken type af aktiviteter, du udvikler dig igennem.

Ascendanten er, ligesom solen, helt central i forhold til at kunne læse et horoskop. Hvis du kender dit eksakte fødselstidspunkt og -sted, kan du nemt beregne den på nettet - du kan fx google "beregn ascendant", eller bruge www.astro.com, hvor du både kan se og gemme dit horoskop og få flere basis informationer helt gratis.


Universal Logic Academy (12)_edited.jpg

Merkur retrograd

Merkur retrograd er et af de mere alment kendte og "berygtede" astrologiske fænomener. Merkur retrograd får faktisk skylden for en hel del. Misforståelser, forsinkelser, fejlkøb, parkeringsskiven, der bliver sat forkert, aftaler, der går i vasken eller bliver ændret, beskeder, der ikke når frem eller bliver modtaget af den forkerte, kontrakter, som vi senere må forsøge at komme ud af, trafikkaos, computernedbrud og IT-systemer, der ikke fungerer. Allesammen klassiske eksempler på ”overraskelser” under Merkur retrograd. 

 

Merkur kaldes ofte kommunikationsplaneten. Planeten repræsenterer al form for kommunikation, teknologi, transport, bevægelse og transaktioner, køb og salg. Grundlæggende handler Merkur om udveksling og bevægelse. Udveksling af tanker, idéer, værdier og energi. Og om alt, der er forbundet med bevægelse. Kroppen i bevægelse, transportmidler - og ikke mindst tanker, der bevæger sig ind og ud af vores bevidsthed. Både dem, der hurtigt er væk igen og dem, der kan snurre rundt i dage, måneder eller år. Når den er retrograd bliver den ellers så hurtige og smart-i-en-fart Merkur derfor noget rundt på gulvet. Der bliver vendt op og ned på det, planeten repræsenterer; farten bliver sænket og det, der før var nemt og hurtigt kan pludselig blive meget bøvlet.

 

Men alt for ofte overses de retrograde perioders væsentligste funktion. Nemlig at GÅ TILBAGE. Retrograde perioder tvinger os, ofte på de mest besynderlige måder, ned i tempo. Ved at få os til at sænke farten, giver de retrograde perioder os mulighed for at gå tilbage og revurdere, refokusere, reflektere og reparere. Genbesøge noget, som måske manglede nogle detaljer eller krævede mere opmærksomhed. Muligvis for senere at kunne videreføre det på et bedre og mere solidt fundament, eller måske for, ved nærmere eftertanke, at indse, at det ikke længere fungerer. Men er vi vant til et liv med fart over feltet, kræver det en vis portion tålmodighed. Hvis vi kæmper imod indflydelsen, oplever vi bare frustration og stress over alt det, vi ikke når og det, der går skævt. Når jeg siger alt det, der går skævt er det fordi, at omstændigheder og begivenheder VIL tvinge os ned i tempo, hvis vi ikke selv sørger for det. Formålet med at gå tilbage er at sikre, at vi tænker os om en ekstra gang. Det sænkede tempo kan bringe ny viden med sig; for måske var der alligevel oplysninger i den kontrakt, som vi ikke var helt parate til at forpligte os til, eller manglende oplysninger for at kunne træffe et velinformeret valg.

 

Merkur retrograd kan vende op og ned på den måde, vi almindeligvis tænker og kommunikerer. Er du almindeligvis meget rationelt tænkende, kan du under Merkur retrograd blive mere intuitiv og kreativt tænkende – og omvendt. Perioden kan på den måde give nogle andre perspektiver på tingene. Du kan skam også være effektiv og få afsluttet ting i perioden. Du bør ikke starte nye ting op i netop denne periode, men du kan researche of forberede noget nyt, eller genoptage tidligere projekter og få dem afsluttet. Generelt er det en gunstig periode at trække sig lidt tilbage og reflektere over og blive mere bevidst om, hvorfor vi tænker og kommunikerer som vi gør. Og hvis du sidder med følelsen af, at der var mere at hente i en relation, et projekt eller en idé, så gå tilbage og giv det en chance mere.  

 

***  

Merkur retrograd betyder, at planeten, set fra jorden, bevæger sig "baglæns". Merkur er retrograd 3-4 gange årligt, cirka 3 uger ad gangen (plus den såkaldte ”skyggeperiode” før og efter den er retrograd). Det betyder altså, at planeten er retrograd op imod en fjerdedel af et år, hvilket gør det endnu vigtigere at kende til DOs og DON’Ts under retrograde perioder! Hvilke konkrete temaer det handler om, afhænger af det/de tegn, Merkur er i under sin retrograde periode og hvor i dit horoskop, det foregår, herunder om eventuelle personlige planeter er involveret.

bottom of page